Login

Zaboravljen password

Traži
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Bombardovanje švajcarskih gradova u Drugom svetskom ratu
Sun Oct 14, 2018 1:37 pm by Weishaupt

» Med je opasna namirnica
Sun Oct 14, 2018 1:36 pm by Weishaupt

» Bratski paket
Sat Oct 13, 2018 1:54 pm by Seth

» Vrijede milijune a stoje napušteni u Dubaiu
Sat Oct 13, 2018 1:42 pm by Seth

» Astana - prestonica iluminata
Sat Oct 13, 2018 1:50 am by Insomnia

» Naširoko o karmi
Fri Oct 12, 2018 9:02 pm by Akazia

» Neke tajne o Isusu
Sat Sep 29, 2018 3:16 pm by Akazia

» Mali Horus harpokrat
Sat Sep 29, 2018 3:10 pm by Akazia

» Kratko o magiji
Sat Sep 29, 2018 3:07 pm by Akazia

Ko je prisutan na forumu
Ukupno korisnika online 1: 0 registrovanih, 0 skriven, 1 gost

niko

[ View the whole list ]


Najviše korisnika koji su istovremeno bili na forumu do sada bilo je 51 dana: Thu Aug 09, 2018 9:25 pm
Moon phases
CURRENT MOON
December 2018
MonTueWedThuFriSatSun
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Calendar Calendar

Anketa

Da li podržavate eutanaziju?

100% 100% [ 5 ]
0% 0% [ 0 ]
0% 0% [ 0 ]

Ukupno glasova : 5

Statistika
Registrovani članovi 27
Najnoviji član foruma Lutidantoslav

Ukupan broj komentara naših članova je 230 in 112 subjects
Weather
Broj posetilaca

Traffic

Clustr Map

Veliko Belo Bratstvo

Go down

Veliko Belo Bratstvo

Komentar by Akazia on Sat Sep 22, 2018 4:20 pm

Čini što ti je volja će biti sav Zakon.
 
Veliko Belo Bratstvo pri samom spominjanju imena izaziva skretanje pogleda i pomisao na izvesnu grupu natprirodnih bića koja svojom abnormalnom moći širi uticaj na religije, duhovne organizacije i samo ustrojstvo civilizacije. Još od priča Teozofskog društva, pa preko verovanja raznih “New age” mislioca - veruje se da su razni religiozni lideri i duhovne vođe bili duboko pod uticajem i vođstvom Velikog Belog Bratstva, a mnogi koji su se javno eksponirali tvrdili su da su lično dobijali mistične i misteriozne poruke, uputstva i učenja čiji je izvor ovo Bratstvo i njegovi skriveni upravitelji.
 
Ideja o tajnoj organizaciji prosvetljenih mistika koji vode duhovni razvoj planete i ljudske rase “prvo” se pojavila krajem XVIII veka u knjizi “Oblak nad svetilištem”, Karla von Ekarthauzena, koji je ovo društvo mistika opisivao kao skupinu onih koji su ostali aktivni na Zemlji i nakon svoje fizičke smrti, obrazujući “Savet Svetlosti”, koji je bio sačinjen i od živih i od umrlih mistika i mudraca, nazivajući ih čak i “Zajednicom Svetaca”. Ova knjiga je bitno uticala na određene koncepte shvatanja i ponašanja među tajnim društvima i među njihovim prosvetljenim adeptima, koji su posebno bili inspirisani idejama rozenkrojcera i iluminata.
 
U XIX veku su čak publikovana “Pisma Mahatmi”, koja je navodno prenosio izvesni tajni majstor Kut Humi, kroz Alfreda Persija Sineta, razotkrivajući da članovi ove organizacije telepatski komuniciraju i da su im sedišta u Indiji i na Tibetu. Sama pisma su takođe zagovarala i tada kontroverzne ideje o reinkarnaciji.
 
U knjizi “Razotkrivena Izida”, Helene Blavatske, navedeno je da njeno učenje potiče iz ovako misterioznog izvora i da su izvesne Mahatme - Majstori skrivenog Bratstva, preneli  pouke preko fizičkog plana, te da je madam Blavatska imala fizičke susrete sa ovim Tajnim Majstorima - mada je svoje znanje dobijala putem medijuma. Njena učenja su kroz Teozofsko društvo dalje razradili Charles Ledbiter, Elis Bejli i Helena Rerih.
 
Ideja o tajnom skupu mudraca je postojala i tom skupu su dodeljivana razna imena u miljeu devetnaestovekovne ezoterične scene. Artur Edvard Vajt je u svojoj “Knjizi O Crnoj Magiji i Paktovima” napomenuo da postoji takva grupa inicijata koji prenose istinu i mudrost onima koji su im vredni i dostojni. Vajtova i Ekarthauzenova knjiga su dobrano uticale na okultistu Alistera Kroulija, pa se kroz njegove knjige i učenje često provlači potka o postojanju Tajnih Majstora koji upravljaju sistemima Inicijacije - a njegovo je uverenje nasleđeno kroz članstvo u Hermetičkom Redu Zlatne Zore, za koje se verovalo da predstavlja vidljivi deo i materijalni ogranak Reda Velikog Belog Bratstva.
 
Ime “Veliko Belo Bratstvo” promovisano je u Ledbiterovoj knjizi iz 1925 godine “Majstori i put” i od tada ta “kovanica” predstavlja sinonim za određeni krug inicijata koji su dosegli najviša duhovna znanja i postignuća, i koji po svojim namislima i planovima upravljaju radovima adepata i same ljudske rase - napominjući da su oni dobronamerni spram svoje “mlađe braće”, ali ne opredeljujući se niti dajući naklonost nijednoj posebnoj ovozemaljskoj organizaciji.
 
U zapadnoj misterijskoj tradiciji, među “ritualnim magičarima”, postoji koncept po kome se “Veliko Belo Bratstvo” naziva “Velikom Belom Ložom”, čime se daje naznaka o postojanju izvesne hijerarhijske strukture koja je unekoliko slična masoneriji. Garet Najt opisuje ove “majstore” kao “Adepte Unutarnjih Planova”, koji su stekli iskustva na osnovu kojih deluju na Zemlji, ali i na višim nivoima i sferama. Neki pak definišu razlikovanje Bratstva od Lože, napominjući da je “Veliko Belo Bratstvo” škola, a da je “Velika Bela Loža” zajednica svih onih koji su na duhovnom putu. Naravno, po uzoru na Red Zlatne Zore, Alister Krouli, čiji je uticaj na ezoteričnu tradiciju XX veka enorman, je preuzeo koncept da vrhovni Red, povezan sa vrhovnom trijadom “kabalističkog” Drveta Života predstavlja “Bratstvo Tajnih Majstora” i prosvetljenih magusa, te čije je, po toj tradiciji, preneseno ime “Red Srebrne Zvezde”, upućujući time poglede mistika ka zvezdama i Gnozi koja potiče sa nebeskog svoda boginje Nuit, koju je Krouli duboko obožavao. Sam Krouli je sebe predstavljao kao jednog od tih tajnih majstora, a uzevši u obzir dubinu i širinu njegovih pouka, i uticaj njegovih knjiga, gotovo da tome i nema sumnje. Ipak, ono što je obeležje njegovog “znanja” takođe potiče iz misterioznog izvora kroz koji je on “primio” svoj najuticajniji magički spis - Knjigu Zakona.
 
Bugarin Peter Deunov je vodio svoju organizaciju “Univerzalnog Belog Bratstva”, zbog koje je kao jeretik ekskomuniciran iz hrišćanske crkve, a i njegov sledbenik Makedonac Omraam Mihael Ajvanhov je formalno uspostavio organizaciju sa ovakvim imenom koja postoji i dan danas.
 
Tridesetih godina XX veka termin Veliko Belo Bratstvo se utvrdio još više kroz pisanje Gaja Balarda u njegovoj knjizi “Univerzalne Misterije”, gde je Bratstvo predstavljeno kao družina besmrtnih svetaca i mudraca koji su prošli kroz “Inicijacije transfiguracije, preporađanja i uskrsnuća”, nadalje propagirajući učenje “Uzdignutih majstora”, koje su zatim prenosila društva “Most ka slobodi”, “Vrh Svetionika” i “Hram prisustva”.
 
U kasnija vremena pojavila su se i uverenja da koncept suprotnosti i polarnosti svetla i tame, belog i crnog, predstavlja ograničavajuće koncepte ranijih moralnih i filozofskih uverenja - i mnoštvo religioznih grupacija potpuno odbacuje ideje, verovanje i učenja o ovakvom Bratstvu.
 
Veliko Belo Bratstvo je takođe poznato pod imenom “Veliko Bratstvo Svetlosti” za koje se veruje da ga vode “Uzdignuti majstori”, koji su u hijerarhiji koja je upletena u uređenje evolucije našeg sveta.
 
U ovo Bratstvo su uvršteni Isus, Konfučije, Gautama Buda, Marija Magdalena, Hilarion, Arhanđel Mihajlo, Enoh, Pavle iz Venecije, Sen Žermen, a ovim imenima su dodata i medijumski primljena imena drugih “tajnih” majstora -  Kut Humi, Morija, Maitreja, Sanat Kumara i slični, a svi su imali obeležja i osobine “bodisatvi” - ljudi koji su dosegli najviše stanje prosvetljenosti, koga su se odrekli zarad pomoći “osetnim bićima”.
 
Kasnije su ovim imenima, kroz literaturu i uverenje raznih grana sledbenika ove ideje o Velikom Bratstvu, pridodata i imena kao što su Lao Ce, Krišna, Tahuti, Mojsije, Dionis, Muhamed, To Mega Terion, Hermes, Pan, Prijap, Oziris, Melkizedek, Kem, Amoun, Mentu, Herakle, Orfej, Odisej, Vergilije, Katul, Marcijal, Rable, Svinbern, Apolonije iz Tijane, Simon Mag, Mani, Pitagora, Bazilid, Valentin, Bardezan, Hipolit, Merlin, Artur, Kamuret, Parsifal, Karolus Magnus, Vilijem od Sirena, Fridrih fon Hoenstaufen, Rodžer Bekon, Jakobus Burgundus Molenzis, Kristijan Rozenkrojc, Ulrih fon Huten, Paracelzus, Mihael Majer, Roderik Bordžija, Papa Aleksandar VI, Jakob Beme, Frensis Bekon, Andrea, Robertus De Fluktibus, Džon Di, Ser Edvard Keli, Tomas Von, Elajas Ešmol, Molinos, Adam Vajshaupt, Volfgang fon Gete, Ludovikus Reks Bavarie, Rihard Vagner, Alfons Luj Konstans, Fridrih Niče, Hergrejv Dženings, Karl Kelner, Forlong Duks, Ser Ričard Pejn Najt, Pol Gogen, Ser Ričard Frensis Barton, Doktor Žerar Enkos, Doktor Teodor Rojs i naposletku i sam Ser Alister Krouli. Imenovanjem ovi “Tajni majstori” i nisu bili više toliko tajni, pa je moguće sagledati realnost ovakvog uvrštavanja u “spisak” mudraca i svetaca, kao i njihov konkretan uticaj na civilizaciju.
 
Ne treba zaobići ni činjenicu da u Martinističkim redovima, koji su bili svojevremeno moćni nosioci zapadnog hermetizma, zaista u hijerarhiji postoje stepeni “Tajnih superiora”, niti činjenicu da je upravo kroz Martiniste započeo uticaj i procvat “zapadnog hermetizma” pod misterioznim uplivima njihovog majstora Filipa iz Liona.
 
Postoji verovanje da je Veliko Belo Bratstvo postojalo još u starom Sumeru, i da je njegovo prisustvo primetno i u Egiptu, kroz Sledbenike Horusa, a odatle preko sekte Terapeuta - učenika Tub-Al-Kaina i sledbenika Mojsija, Ješua i Jovana biva preneseno, tajno, više ka Evropi. Postoje verovanja da su središta i duhovni centri Velikog Belog Bratstva smešteni u Indiji, u pustinji Gobi, na Tibetu, kod planine Kajlaš, u “Samadi pećinama”, zatim svojevremeno raspušteni centar na planini Sinaj, gde je bio i hram u kome se proizvodila Mana - Šibolet, hrana bogova, a u modernija vremena često se spominju velike katedrale sagrađene širom Evrope. Postoji verovanje da su centri moći ove civilizacije povezani sa čudesnom Agartom i Šambalom - o kojima su ispredane razne priče, poput jedne, po kojoj postoje dvadeset i dve masonske lože koje se bave samo duhovnim radom i sa kojima direktno komunicira poglavar Velikog Belog Bratstva - lično Kralj Sveta - “Rex Mundi”.
 
Veruje se da je Veliko Belo Bratstvo dalo čovečanstvu, putem svojih izabranika, najznačajnije knjige mudrosti - Enuma Eliš, Bibliju, Kuran, Rig Vede, Bagavad Gitu, Popol Vuh i druge, a veruje se da određeni simboli predstavljaju uticaj i prisustvo Velikog Belog Bratstva - pogotovo Kaducej, Sova, Ouroboros, Zvezda i Svevideće Oko u Trouglu.
 
Konceptu Velikog Belog Bratstva ljudi su pridodali sve moguće raznovrsne ideje duhovnosti, vrline i moralnosti u superlativu.
 
Ljudi veruju... nadaju se...
 
Sve ove ideje i priče jesu generalno istinite i praktično tačne, jer Veliko Belo Bratstvo predstavlja i strukturu i duhovno telo, odnosno društvo sačinjeno od onih koji su na duhovnom putu samospoznaje i od onih koji su dosegli najvišu spoznaju, te iz toga izvode svoje dejstvo kroz javne ili tajne aktivnosti.
 
Sama struktura nam je poznata i prenosi se preko hermetičkih nivoa koji izviru iz Reda Srebrne Zvezde, koji predstavlja “okultno” središte i emanatora duhovnosti u našem vremenu - pod tim imenom. Kada ovo postane jasno - sagledava se da su uputstva i spisi Velikog Belog Bratstva, kao i struktura i rad u spoljašnjosti, potpuno poznati. Ono što nije poznato jeste članstvo, odnosno oni koji čine samu srž duhovnosti ovog i drugih svetova.
 
Veliko Belo Bratstvo predstavlja sve, kako je jednom majstor Ab-Ul-Diz poručio ljudima. Ono podučava o prirodi, čoveku, njegovim osobinama kao stvarnom manifestatoru božanstva, o unutarnjem i spoljašnjem svetu, o vezama čoveka sa spoljašnjim svetom, o čovekovoj višoj prirodi i na koji način čovek može da se uzdigne do spoznaje svoje božanstvenosti, setivši se svoje besmrtnosti, i na koji način su opsene i ograničenja uticale na čovekovo stanje, o tome da priroda nije samo materija, o tome da su postojala zlatna vremena i da se vremena i čovekovo stanje u njima menja, o grehu, o prenosu tradicije, kako kroz knjige tako i kroz učitelje i usmerivače duhovnih tokova, o svetim spisima i sagledavanju njihovih istina, u vremena njihove manifestacije, kao i u današnje vreme, o odgovornosti koje čovek ima, kao i o pravima, o ideji da je čovek sam svoj spasitelj, o strukturi duhovnosti i univerzuma u kome čovek živi, o tome da čovek završava božansku kreaciju svojim življenjem u duhu, o ključevima za spoznaju i tome da je čovek ogledalo božanskog lika i čuda, o svetlosti bića drugih svetova i o mraku ličnog neznanja, o univerzalnom planu i pomaganju u novom rođenju univerzuma, o rođenju, životu i smrti, o radu i podvizima koji se moraju ostvariti u životu i na duhovnom putu, o naporima i uzrocima i posledicama napora, namera i aktivnosti čoveka, o zarobljenosti čoveka i težnje za slobodom, o materiji vidljivoj i nevidljivoj, o posebnom magnetizmu i suptilnoj ljubavi koja je eter svega postojećeg, o neuspesima u radu, čoveka, predaka i čovečanstva, o razvoju civilizacije, o prirodnim zakonima i principima, o stanjima i procesima prirode čoveka i univerzuma, o obitavaocima različitih sfera postojanja, o uništenju univerzuma i preporađanju, o sudbini čovečanstva, o mukama i patnjama postojanja, o radostima postojanja, o svim polarnostima i vezama unutar i izvan čoveka, o ljudskoj nauci, o reči, koja je ime čoveka, koja otvara vrata spoznaje i svetlost duše, o navikama i težnjama čoveka, o spektru i jednoj svetlosti koja čini čoveka, o duhu, o emisarima duha i njihovoj misiji i istini i razotkrivanju, o skrivenim generacijama i univerzalnom bratstvu, o poreklu čoveka i njegovoj odrednici u univerzumu, o željama i volji, o jedinstvu božanske volje i čovekove želje, o zavetu između boga i čoveka, o razmerama i odnosima bića, o svim znanjima kako ostvariti spoznaju i buđenje u duhu, o izabranima, o vođenima, o lenjima, o naprednima, o slepima i mrtvima, o zločinima i kaznama, o suđenju i sudbini, o prokletstvima namera i volje, o delovanju boga i delovanju čoveka, o postignuću na zemlji i postignuću u svetlosti, o talentu i inspiraciji, o vibracijama sveta, o padu i uzdizanju, o elementima, planetama i nebesima univerzuma, o smislu postojanja i smislu prestanka postojanja, o načinima za prestanak postojanja na tužne i radosne načine, o vladarima i slugama, o ratu i miru, o kontinuitetu postojanja, o vrlinama i utvrđenosti u uverenja, o čovekovim odnosima i povezanosti sa spoljnim i unutarnjim svetom i duhom, o tome da je sve jedno i da je to jedno koliko čovek toliko i univerzum, o proročanstvima, o izgonu iz raja i sa zemlje, o lažima i prirodnim zakonima, o duhovnom kraljevstvu, o žrtvovanju, o životinjama i pićima prirode i suptilnih sfera, o veri, religiji, verovanjima i nadanjima čoveka, o stvarnosti, o potopu i spasenju, o preživljavanju, o vođama sveta, o uspešnosti, o poretku stvari u svetu, o prvim i kasnijim zakonima sveta, o mesijama, spasiteljima i drugim prevarantima, o tajnom jedinstvu svih božanskih zakona, o jednom zakonu, o jednoj čovekovoj volji, o skrivanju i razotkrivanju čoveka samoga sebi, o čovekovom bogoobličju, o nevinosti i iskvarenosti čoveka, o napretku i razvoju, o evoluciji, o nejasnoćama viđenja prirode, o istini koja razgrađuje iluzije i opsene, o oslobođenim dušama i iskušenjima kroz koje su prošle na putu oslobođenja, o zastranjivanjima, o zabludama, o ljudskom umu, o čovekovom semenu i porodu, o delima i ostvarenjima, o kraju sveta, o bogovima koji vladaju za jednog boga, o njihovim poslanicima, anđelima, arhanđelima i drugima, o jeziku koji svi razumeju, o hrabrosti i slabostima čoveka, o plodovima postojanja i granama koje povezuju veliko drvo postojanosti sveta i o mnogim drugim detaljima ili krupnim istinama koje ne moramo više spominjati...
 
Zašto? Zato što ima bezbroj lekcija znanja koliko ima i pitanja u ljudskom umu, a ima i bezbroj sfera kroz koje je čovek raspršen dok ne dođe do jedne spoznaje - da je on jedno sa bogom i univerzumom.
 
Kako bi se predupredilo ovo raspršivanje i izgubljenost u dokučivanju koliko anđela može da stane na vrh igle, Veliko Belo Bratstvo je iznedrilo izvesnu strukturu kroz koju je bilo u stanju da sagledava sve ostale strukture. Ta struktura nije ništa drugo do projekcija univerzuma u umu čovečanstva, te su stoga majstori mogli bez razlike, po svojim namerama i impulsima, da usmeravaju religiozne pokrete, okultna bratstva, kao i naučnike i nevernike, nerazuman puk i prost narod. Bivajući “jedno sa svime” Veliko Belo Bratstvo upravo ne daje prednost nikome nad nekim drugim, i svakome je pružena prilika da se po ličnim duhovnim nazorima i uverenjima uputi na duhovni put.
 
Struktura Velikog Belog Bratstva jasno je data u posebnim spisima, ali i izvesni medijumi tvrde da je moguće komunicirati sa Bratstvom i primati uputstva putem suptilno prenesenih pouka. Ko zna? Ipak, ono do čega se stoji jeste da čovek mora sam u sebi da spozna svoju suštinu i da drugog spasitelja osim sebe nema.
 
Čovek se na svom putu prvo poučava osnovnim stvarima, kroz koji god duhovni sistem da stupa na stazu samospoznaje, a to je saznavanje o ličnoj prirodi i njenim osobenostima, spolja i iznutra tragajući za shvatanjem o svom ličnom duhovnom stanju i odrednicama koje čine ličnu prirodu. Sveopšta egzaltacija koja dolazi kroz ekspanziju shvatanja i širenja svesti dovodi do stadijuma kada čovek postaje prijemčiv za suptilne sfere, nivoe i energije, i uplive čiste svetlosti u predanost samospoznaji. Duhovni čuvari i vodiči nikada čoveka ne ostavljaju samoga - a ti pomoćnici su upravo skriveni elementi samog čoveka - koji pri času konačne spoznaje poima i shvata da je jedno sa svime, da je u jednome i da jedno deluje kroz njega.
 
Na kraju duhovnog puta nema verovanja i nadanja, onaj koji je išao duhovnim putem jeste manifestacija božanstvenosti i niko drugi do jedan od majstora velikog Belog Bratstva.
 
Veliko Belo Bratstvo je sve. Ko si ti?
 
Veliko Belo Bratstvo podučava čovečanstvo ciljevima stvarne religiozne i duhovne težnje kroz stvarna duhovna iskustva. Vrhovno iskustvo - istina - je jedinstvena i može se univerzalno prepoznati po svojim ispoljavanjima.
 
Iako celokupna populacija čovečanstva nema uvida u mogućnosti aspiracije i duhovnog uzdizanja kroz i ka Velikom Belom Bratstvu, određene okolnosti u životu dovode svakoga ponaosob sa unutarnjom duhovnom svetlošću koja postoji u svemu. Ne koristeći specijalizovanu terminologiju različitih sistema, Bratstvo je u stanju da sagleda stanje, aspiracije, mogućnosti i postignuća svakog bića, i uputi isto na odgovarajuću stazu shvatanja vlastite istinske prirode. Za široke mase uspostavljene su religije u svim svojim različitostima, u formi i konceptu verovanja. Ipak, iza svake religije postoje duhovni principi koji razotkrivaju stazu istinskih posvećenika. Ovi principi su poznati i mogu se i razotkriti i potvrditi kroz lično religiozno iskustvo. U svojoj suštini, sve religije sadrže korenske odrednice “joge” ili “magike”, kojima se služe u prenosu svog posebnog znanja i usmerenja čovečanstva. Unutarnji i stvarni metodi duhovnog postignuća su zaista postavljeni na naučnim osnovama, a jedini cilj je religija - ponovno sjedinjenje čoveka i boga.
 
U svakom religioznom sistemu postoji i sistem inicijacije kroz koji čovek može da dosegne i spozna ono najviše. Ovakve sisteme inicijacije Veliko Belo Bratstvo je uspostavilo preko svojih poslanika i učitelja koji su se prihvatili posla služenja evoluciji čovečanstva u duhovnim regijama univerzuma. Prva i osnovna poruka i postavka jeste: “Spoznaj samoga sebe.” Uvidevši da oni koji su ovo ostvarili obitavaju u izvesnoj lepoti, blaženstvu i svesti, koje može da se približno opiše jedino terminom “Svetlost”, ljudi stupaju stazama koje su im predočene kao sistemi rada i postignuća tog uzvišenog duhovnog stanja.
 
Kao i u ranijim vremenima, tako i skoro, Veliko Belo Bratsvo se često prikazivalo, u literaturi i ezoteričnim spisima inicijatskih sistema, svojim inicijalima: A.˙.A.˙. Tim inicijalima su pak pridodavana razna imena i odrednice, kao što su - “Arcana Arcanorum”, “Astrum Argentum”, “Astron Argon”, “Aster Argos”, “Anutarra Amnaya”, “Arcadia Academia2, “Alchemia Arcanorum”, “Alta Astra” - koja su sadržala posebne poruke o načinima i metodama prenosa znanja i inicijatskih praksi, kao i distinktivne odrednice izvora sa kojih se određeni duhovni tok napaja i prenosi svoje uticaje. Ipak, A.˙.A.˙. je predstavljao skrivenu srž svakog sistema inicijacije, a time i stvarni i nevidljivi Red onih koji su “upravljali” tim sistemima Inicijacije. Očito je postojanje ovakvog tajnog društva tokom poznate istorije. Ipak svaki sistem inicijacije nije bio neodvojiv od ove srži i često su sami učitelji i upravitelji, zbog potreba vremena i društvenih okolnosti u kojima je čovečanstvo obitavalo, pronalazili nove načine ispoljavanja i smisao prenosa duhovnih pouka. Zbog ove tajnovitosti, i skrivenosti, te učitelje i prenosioce Gnoze, zbog njihovih skrivenih identiteta i misterioznih načina delovanja, ljudi su nazivali “Tajnim majstorima”, “Nevidljivim superiorima”, “Nevidljivim čuvarima”... Šta više, ne sme se smetnuti sa uma da Veliko Belo Bratstvo nije društvo, niti organizacija, nalik mundanim udruženjima ljudi - ono je stanje svesti i prožetosti celokupnog ljudskog roda, u inter-relaciji sa celokupnom prirodom i univerzumom. Ovo bratstvo za sebe vrlo često kaže da je ono “Svetlost u širenju” i da kao takvo predstavlja suštinu čovečanstva - “Ateh ha Adam”.
 
Ono što je generalno obeležje svih sistema inicijacije, koji potiču od Velikog Belog Bratstva jeste da postoje određene celine, ili “škole”, koje se dele na spoljašnju, unutrašnju i vrhovnu, koje na svojim međustadijumima pretpostavljaju stvarna duhovna iskustva - postignuće znanja i razgovora sa “Svetim anđelom čuvarem” za svakog aspiranta i inicijata, ako i postignuće “prelaska” izvesnog duhovnog ambisa, koji deli materijalno i ograničeno od stvarnog duhovnog stanja čoveka. Bratstvo objašnjava to činjenicom da je univerzum sazdan po tim kosmičkim principima i da se čovek kao mikrokosmos prožima sa makrokosmosom, bivajući slika i prilika jednote, i po tome svako bez razlike u sebi sadrži te univerzalne komponente i potencijale stvarnog postignuća i dosezanja najviše svesnosti - svetlosti.
 
Veliko Belo Bratstvo je suština čovečanstva i svetlost u širenju.
 
Ljubav je zakon, ljubav pod voljom.

__________________________________
“Svetom vladaju najveći kriminalci. Države su torovi u koje oni uteruju stoku.”

Albert Pike (1809-1891)
avatar
Akazia
Poznat član
Poznat član

Male Taurus Dragon
Posts : 33
Birthday : 1952-05-01
Join date : 2017-01-05
Age : 66
Location : Lodge
Job/hobbies : Ezoterist
Trenutno stanje : .˙. .˙. .˙.

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Veliko Belo Bratstvo

Komentar by Lutidantoslav on Sat Sep 22, 2018 5:11 pm

“Veliko Belo Bratstvo” i napad na kijevske hramove
 
Širom Rusije moglo se, od 1990. godine nadalje, videti nešto neobično: na plakatima izlepljenim po ruskim gradovima nalazila se fotografija mlade žene koja je sebe nazivala “Velikom majkom sveta”. Žena je bila odevena u belo. Desnom rukom je “blagosiljala”, a u levoj je držala štap. Nosila je osmokraki krst sa raspećem. Njeni sledbenici, takođe obučeni u belo, su Kijev, “mati ruskih gradova”, proglasili “Novim Jerusalimom”, a sebe “Velikim Belim Bratstvom” takozvanih “jusmalijanaca”, verujući da su izaslanici “Gospoda Jusmalosa”.
 
O čemu je reč?
 
“Majka sveta”, koja je sebe nazvala “Marijom Devi Hristos”, i osnovala “Veliko Belo Bratstvo”, zvala se Marina Cvigun. Nekad je bila aktivista komunističke omladine (komsomola), instruktor Reonskog komiteta KP SSSR i državni službenik. Potom je radila kao novinar-pripravnik u lokalnim omladinskim novinama, a zatim bila noćni čuvar u kafiću.
 
Kada je počinjala svoju misiju, pridružio joj se čovek koji je sebe nazvao “Jovan Svami”. “Svami” je nekad bio Jurij Andrejevič Krivonogov, i menjao je posao skoro svake godine. Jedne prilike, ukućanima je rekao da je on “Adam i Sunce”, a zatim je napustio porodicu i oženio se Marinom Cvigun (koja je takođe napustila porodicu, da bi se udala za njega). Tada su smislili novo učenje, tobožnje otkrivenje “Gospoda Jusmalosa”. “Jusmalos” je Treći Zavet. Marina Cvigun i Jurij Krivonogov su sebe proglasili “ovaploćenjima Svete Trojice” - on je prvo lice, “Jovan Svami”, a ona je - drugo lice, “Majka Božja”. Glavni 2otkrivenjski” dokument je potpisao “prorok Ilija” (takođe Krivonogov) i on nosi naziv “Obraćanje proroka Ilije jusmalijancima i palom rodu Adamovom”. Ovo “otkrivenje” saopštava da je 1. juna 1990. godine počeo period biblijske Apokalipse, a da će strašni sud nastupiti 24. novembra 1993. godine, odnosno tačno 1260 dana posle 1. juna 1990. godine. Zbog toga su na zemlju sišli ”Marija Devi” i “Jovan Svami”. Oni su “Enoh i Ilija”. Predviđeno je da ona, ”Marija Devi Hristos”, završi svoju misiju za tri i po godine. Takođe, 1. juna 1990. godine na planeti se zacario Antihrist. “Prorok Ilija” poručuje: “Da ljudi ne bi pomešali Antihrista sa Hristom, Gospod Bog je poslao na zemlju svoju živu Majku, Mariju Devi, kao utešitelja i mesiju čitavog čovečanstva. To i jeste drugi dolazak Hristov na zemlju, jer su Majka i Sin sada jedno! I Gospod joj je na zemlji dao sva svoja ovlašćenja. A u dan Strašnog suda Isus Hristos će se, kao Bog, pojaviti u svoj Svojoj slavi! Ali, samo na nebesima.”
 
Jovan Svami i Marija Devi imaju zadatak da pripreme dolazak “Hrista” (mada je Marija Devi - “Hristos”?).
 
Poruke sekte bile su sumanute kvazimističke konstrukcije, kombinovane sa nekim elementima pravoslavnog učenja, u unakaženom vidu. Osnovne parole su glasile: “Odričite se čulnih zadovoljstava, mesa, pušenja i alkohola”; “Ne čitaje novine, časopise, ne gledaje televiziju, ne slušajte radio”; “sad je svuda energija satane”; “Sklanjajte iz stanova električne aparate i pribor”; “uzimajte svoju decu iz jaslica, dečjih vrtića, škola i srednjih škola - odmah! Tamo na njih naročito deluje satanizam. Zar ste oslepeli?”; “ne rukujte se ni sa kim, nemojte se grliti”; “stalno klečite i kajte se i strastveno se molite”... itd. itd. Veoma su insistirali na zabrani ženidbe i udaje: “Nemojte se ženiti (niti udavati)! Više nema vremena za takve stvari. U svaku trudnicu će se sada nastaniti duša demona i rodiće se đavo!” Jovan Svami i Marija Devi pozivali su decu da napuštaju roditelje, jer “od sedme godine odgovaraju i za roditeljske grehe”, i da se pridružuju sekti. Učiteljima su obećavali pakao ako đake i dalje budu učili “demonskim specijalnostima”. Naročito je “potresna” poruka lekarima: “Lečite samo molitvom! Vi sad lečite energijom i mislima od satane. Zato ili nema rezultata ili su lažna iscelenja... Ne primenjujte preparate i pribore! Slepci! Izučite učenje “jusmalos” i shvatićete kako se leči i kako sebe lečiti bez posebnog (demonskog) obrazovanja. To je jako prosto.”
 
Cvigunova i Krivonogov počeli su da sabiraju članstvo čim su se venčali (što su, videsmo, drugima zabranjivali). Na početku, imali su deset sledbenika; malo - pomalo, sve više mladih im se priključivalo. Prvih deset učenika su proglašeni “apostolima”, a obični učenici su tim “apostolima” morali da služe, da im donose novac, odeću, ukrase, da im spremaju hranu.
 
Temelj učenja je bila - apsolutna potčinjenost Jovanu Svami i Mariji Devi. Sumnja u njihovu božanskost smatrana je najvećim grehom. Za dve godine, Marija Devi i Jovan Svami stekli su dve nove kuće u okolini Kijeva, a “proročica” je putovala u Egipat, Izrael, Grčku i Indiju. Po povratku se žalila sledbenicima kako nije naišla na razumevanja, ali veruje da će se “kandila zapaliti”, i da će joj svi reći: “Dođi!”. Marija-Marina je, u stilu bivše komsomolke, naročito mrzela pravoslavno sveštenstvo, koje “u njoj nije prepoznalo živog boga na zemlji”, nego su je “rečima kojima se tera satana izbacivali iz svojih hramova”. Zato su ona i Svami pozivali svoje sledbenike da ne idu u hramove, ne primaju Sveto Pričešće i naforu, jer oni već sadrže “mikrob satane”. Fanatizovani dečaci i devojčice upadali su u hramove i prekidali službe Božije, ubeđujući ljude da postanu “jusmalijanci”.
 
Krivonogov je prorokovao da na dan kraja sveta mora da strada 12000 ljudi. Da bi mogao nesmetano da deluje (pošto je u Kijevu protiv njega pokrenuta istraga), sklonio se u Poljsku, i sa “Majkom Sveta” slao pisma svojim sledbenicima, pozivajući ih da se ne boje hapšenja, jer je smrt nagrada.
 
Dana 24. novembra 1993. godine, pripadnici sekte su se, sa svih strana Rusije, skupili u Kijevu, radi kolektivnog samoubistva. Prethodno su nasrnuli na pravoslavne hramove, rušeći sve pred sobom. Smak sveta nije došao, ali je došla policija, koja je uhapsila Marinu Cvigun i Jurija Krivonogova, kao i mnoge njihove sluđene sledbenike. Zbog izazivanja opasnih nereda, Svami i Devi su zatvoreni... Sekta je, međutim, nastavila da postoji; sada prave svoju gardu i naoružavaju se, čekajući novi Armagedon.
avatar
Lutidantoslav
Neupućen član
Neupućen član

Male Posts : 5
Join date : 2018-09-22

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Veliko Belo Bratstvo

Komentar by Akazia on Sat Sep 22, 2018 5:16 pm

O čemu ti pričaš? Ja sam govorio o drevnom ezoterijskom Redu i njegovim učenjima, a ti ovde pišeš o nekoj glupačkoj sekti i nekim ludacima. Sve si promašio...

__________________________________
“Svetom vladaju najveći kriminalci. Države su torovi u koje oni uteruju stoku.”

Albert Pike (1809-1891)
avatar
Akazia
Poznat član
Poznat član

Male Taurus Dragon
Posts : 33
Birthday : 1952-05-01
Join date : 2017-01-05
Age : 66
Location : Lodge
Job/hobbies : Ezoterist
Trenutno stanje : .˙. .˙. .˙.

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Veliko Belo Bratstvo

Komentar by Lutidantoslav on Sat Sep 22, 2018 5:18 pm

Pa vidiš li kako je priča o Velikom Belom Bratstvu delovala na neke ljude i šta su uradili?
avatar
Lutidantoslav
Neupućen član
Neupućen član

Male Posts : 5
Join date : 2018-09-22

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Veliko Belo Bratstvo

Komentar by Akazia on Sat Sep 22, 2018 5:20 pm

Da, čuli ludaci za neke priče i napravili sektu. I kakve to veze ima sa drevnim Velikim Belim Bratstvom?

__________________________________
“Svetom vladaju najveći kriminalci. Države su torovi u koje oni uteruju stoku.”

Albert Pike (1809-1891)
avatar
Akazia
Poznat član
Poznat član

Male Taurus Dragon
Posts : 33
Birthday : 1952-05-01
Join date : 2017-01-05
Age : 66
Location : Lodge
Job/hobbies : Ezoterist
Trenutno stanje : .˙. .˙. .˙.

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Veliko Belo Bratstvo

Komentar by Lutidantoslav on Sat Sep 22, 2018 5:22 pm

Kakve ti veze imaš sa bilo čim?
avatar
Lutidantoslav
Neupućen član
Neupućen član

Male Posts : 5
Join date : 2018-09-22

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Veliko Belo Bratstvo

Komentar by Akazia on Sat Sep 22, 2018 5:24 pm

Ti si Internet trol i budala. Fuck off.

__________________________________
“Svetom vladaju najveći kriminalci. Države su torovi u koje oni uteruju stoku.”

Albert Pike (1809-1891)
avatar
Akazia
Poznat član
Poznat član

Male Taurus Dragon
Posts : 33
Birthday : 1952-05-01
Join date : 2017-01-05
Age : 66
Location : Lodge
Job/hobbies : Ezoterist
Trenutno stanje : .˙. .˙. .˙.

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Veliko Belo Bratstvo

Komentar by Akazia on Sat Sep 22, 2018 5:28 pm

O Sanctum Sanctorum Oazi...
 
Izraz Sanctum Sanctorum (odnosno Svetinja nad Svetinjama) označava najsvetije Svetilište; u Judaizmu, to je bilo centralno mesto u Hramu gde je čuvan Zavetni kovčeg. Generalno, u drevnim hramovima to je bilo mesto na kome je boravio Bog. Znači, mesto gde su pristup imali samo posvećenici koji su tu pronalazili duhovno okrepljenje, i vezu sa Najvišim, i gde su se izvodili najviši magijski i mistični radovi. Sanctum Sanctorum istovremeno ima i značenje neprikosnovenog privatnog prostora gde neko sasvim izvesno neće biti uznemiravan i tako može naći svoj puni mir. Naposletku, Sanctum Sanctorum se kao termin sreće u thelemitskom mistično-magijskom sistemu gde ima specificno značenje. Sva tri značenja bliska su nastojanju skupine inicijata koji su se okupili u Sanctum Sanctorum Oazi. Voleli bismo da budemo poput duhovnog izvora, koji iskri blještave i životodarno tople kapi istine i ljubavi, nastojeći da tako spoji ono što je razdvojeno. Kao inicijati udruženi u Sanctum Sanctorum Oazu, težimo ka idealu slobodnog čoveka, a da bismo doprineli postizanju tog uzvišenog cilja svesni smo da moramo graditi okruženje zasnovano na principima časti i tolerancije koje bi svima nama omogućilo da budemo ono što stvarno jesmo. Konačno, budući da smo thelemiti i magičari, radimo na postizanju Velikog dela metodama koje nam je ostavio Majstor Therion, odnosno eksperimentišemo sa svim ostalim tehnikama i metodama koje smatramo upotrebljivim. Na taj način, Sanctum Sanctorum je duhovna inspiracija, mesto bratske podrške, ali istovremeno i magijska radionica u kojoj se istražuju različite “tehnologije” duhovnog postignuća. Sanctum Sanctorum Oaza poseduje bogatu arhivu okultnog i duhovnog materijala, i izdaje skripte za internu upotrebu članova. Takođe, Sanctum Sanctorum Oaza usmenim putem daje lekcije iz različitih oblasti magike i okultnog. Oaza izdaje i svoje interno glasilo koje se zove “Kteis”. Toliko.

__________________________________
“Svetom vladaju najveći kriminalci. Države su torovi u koje oni uteruju stoku.”

Albert Pike (1809-1891)
avatar
Akazia
Poznat član
Poznat član

Male Taurus Dragon
Posts : 33
Birthday : 1952-05-01
Join date : 2017-01-05
Age : 66
Location : Lodge
Job/hobbies : Ezoterist
Trenutno stanje : .˙. .˙. .˙.

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Veliko Belo Bratstvo

Komentar by Lutidantoslav on Sat Sep 22, 2018 6:56 pm

Znam ja odlično o čemu je tema. Posebno kada u toj temu stoji da je to Veliko bratstvo osnov Biblije i da je njen član bio Isus Hrist.
 
E, vidiš, ni Biblija, ni Isus Hrist ne uče da se može raditi šta god ko hoće. I to načelo jeste osnova satanizma, kao što su sva tajna društva na čelu sa iluminatima u osnovi satanizam, koji svojim “prosvetljenjem” smatraju poklonstvo Luciferu lično.
 
I, da, Krouli je bio satanista, a nadimak “the wickedest man in the world” je dobio na osnovu svog hvaljenja o seksualnom iskorišćavanju stotinak maloletnih dečaka.
avatar
Lutidantoslav
Neupućen član
Neupućen član

Male Posts : 5
Join date : 2018-09-22

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Veliko Belo Bratstvo

Komentar by Akazia on Sat Sep 22, 2018 7:16 pm

Ako znaš odlično o čemu je tema zašto je rasturaš i razvodnjavaš pominjanjem nekakve sekte i “ispiranja mozga”? Nauči šta znači reč sekta (ili izgooglaj) - odvajanje od zvanične religije... Kao prvo, koja je to “zvanična” (obavezna) religija? Kao drugo, istočnjačka učenja (ili egipatske misterije) ne mogu biti sekte, jer su starija od religiozne mizerije sa zapada...
 
Veliko Belo Bratstvo je osnov svega. Isus Hrist (ukoliko je postojao, a i ako jeste bio je oženjen i imao decu) je svakako bio jedan od avatara Velikog Belog Bratstva.
 
E, vidiš, Biblija je samo program za kontrolu i manipulaciju širokih narodnih masa (čitaj robova). Kako inače razumeti robovske savete tipa “dajte caru carevo a bogu božje” i “kad dobiješ šamar okreni i drugi obraz”? Očita meta su robovi, uvaljani u krv (satanizam), zato su im i ponuđene (satanske) fraze o spasenju preko nečije krvi. Iluminati su balansirani - dobro:zlo=50:50.
 
Krouli je bio sveštenik Theleme i mistik, dobar pisac i sjajan pesnik, nagrđen od strane crkve - najvećih satanista i pedofila (dečkoljuba). Krouli je više voleo devojčice. Ali dobro...

__________________________________
“Svetom vladaju najveći kriminalci. Države su torovi u koje oni uteruju stoku.”

Albert Pike (1809-1891)
avatar
Akazia
Poznat član
Poznat član

Male Taurus Dragon
Posts : 33
Birthday : 1952-05-01
Join date : 2017-01-05
Age : 66
Location : Lodge
Job/hobbies : Ezoterist
Trenutno stanje : .˙. .˙. .˙.

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Veliko Belo Bratstvo

Komentar by Počkiritažer on Sat Sep 22, 2018 7:18 pm

Ako znaš odlično o čemu je tema zašto je rasturaš i razvodnjavaš pominjanjem nekakve sekte i “ispiranja mozga”? Nauči šta znači reč sekta (ili izgooglaj) - odvajanje od zvanične religije... Kao prvo, koja je to “zvanična” (obavezna) religija? Kao drugo, istočnjačka učenja (ili egipatske misterije) ne mogu biti sekte, jer su starija od religiozne mizerije sa zapada...
 
Veliko Belo Bratstvo je osnov svega. Isus Hrist (ukoliko je postojao, a i ako jeste bio je oženjen i imao decu) je svakako bio jedan od avatara Velikog Belog Bratstva.
 
E, vidiš, Biblija je samo program za kontrolu i manipulaciju širokih narodnih masa (čitaj robova). Kako inače razumeti robovske savete tipa “dajte caru carevo a bogu božje” i “kad dobiješ šamar okreni i drugi obraz”? Očita meta su robovi, uvaljani u krv (satanizam), zato su im i ponuđene (satanske) fraze o spasenju preko nečije krvi. Iluminati su balansirani - dobro:zlo=50:50.
 
Krouli je bio sveštenik Theleme i mistik, dobar pisac i sjajan pesnik, nagrđen od strane crkve - najvećih satanista i pedofila (dečkoljuba). Krouli je više voleo devojčice. Ali dobro...
avatar
Počkiritažer
Prolaznik
Prolaznik

Male Posts : 3
Join date : 2018-09-22
Location : Zagreb
Job/hobbies : Klepec

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Veliko Belo Bratstvo

Komentar by Akazia on Sat Sep 22, 2018 7:22 pm

Skrivena Spiritualna Hijerarhija...
 
 
Ko vodi planetu Zemlju?
 
 
Jedno od večnih “prokletih pitanja”, smisla i besmisla sveta u kome s radošću ili mukom bitišemo, je i pitanje koja to božanska i kosmička sila upravlja sveopštim planetarnim i vasionskim dešavanjima, povlači konce kao u ogromnom zvezdanom pozorištu stvaranja i razaranja - i igra se kao dete, obuzeto zanosom beskrajnih mogućnosti postojanja?
 
U proteklim milenijumima ova “Vrhovna Moć” se uglavnom uopšteno pripisivala “Panteonu bogova” i prirodnih sila ili svemogućem “Bogu Ocu” (agnosticističke i materijalističke teorije, po kojima živimo u jednom besmislenom, haotičnom svetu, u kome događajima upravlja slepa prirodna sila, bez vidljivog uzroka, nisu ni vredne opširnijeg spominjanja). U poslednjih stotinak godina, kako smo sve više uranjali u osvit Novog Doba, okultni i spiritualni sistemi i učenja su pružali sve više detalja u odgovoru na ovo pitanje koje golica maštu i poziva na prodiranje u srž misterija sveživota.
 
U ovom tekstu ću se osvrnuti na neke od ključnih spiritualnih vođa i sistema, koji su odškrinuli vrata, a neki ih i sasvim otvorili, ka razotkrivanju ovih tajni, sa naglaskom na ključnom doprinosu Meher Babe, po mom dubokom uverenju Avataru našeg doba (još neprepoznatom i nepriznatom od većine kao avatara, kao što to obično biva sa božanskim inkarnacijama na Zemlji) i samim tim, vrhunskom autoritetu za misteriju o skrivenoj spiritualnoj hijerarhiji naše planete.
 
Požar u srcima mnogih je rasplamsala još pre više od jednog veka Helena Blavatska, tvorac i vođa teozofskog pokreta, tvrdnjom da negde u azijskim prostranstvima, na himalajskim zaravnima, ili ko zna gde, postoji skrivena grupa prosvetljenih majstora i učitelja čovečanstva, koji čine Veliko Belo Bratstvo, i vode ljudsku rasu putevima duhovnog napretka.
 
Ovo je bila, doduše, samo mističnija, verzija planetarne legende o tajnim vođama, koji u svojim rukama drže svu materijalnu moć i vlast nad svetskim zbivanjima. Da li čovečanstvo vode i njime upravljaju masoni i iluminati, ili su to mnogo uzvišenije i spiritualnije sile? Ta dilema potresa sve one koji su iz lažno-moralističkih, licemernih motiva ili iz duboko spiritualnih poriva iskreno zamišljeni nad sudbinom ove planete, pa je i inspirisala Roberta Antona Wilsona da napiše svoju čuvenu višetomnu “Hroniku o iluminatima”. Čak i da postoji čuvena “zavera” protiv slobode čovečanstva i čak i da je jedna mala grupa ljudi u svojim rukama skoncentrisala svu materijalnu moć i vlast, za šta su najčešće s pravom optuživani masoni, oni moraju iza sebe da imaju mnogo veću moć duhovne prirode, koja njima upravlja, a da to čak ni sami ne znaju, kao ni smisao svega toga. Pomislićete da mislim na đavola, Lucifera, Satanu, Princa Tame, koga se toliko plaše oni koji ne shvataju da iza prividnog kosmičkog dualizma, koga oličava đavo, leži skriveno jedinstvo, odnosno da je taj ubognik i prokletnik, Lucifer, pali anđeo, Lučonoša, zapravo leva ruka Vrhovnog Boga, njegov prvi asistent i pomagač u spiritualnom prosvetljavanju čovečanstva i celokupne Božje Kreacije, utonule u iluziju.
 
Dakle, nisam mislio na njega, već na mnogo veću moć, koja prevazilazi čak i Satanu, Princa negativne strane, koji i sam služi toj beskrajnoj moći. Nagoveštaji o skrivenoj spiritualnoj hijerarhiji su nastavili da se pojavljuju kako je istorija okultizma dalje odmicala. Alis Bejli (inače iznikla iz teozofije) je u svojim medijumskim spisima, primljenim od kosmičkog bića koje se predstavilo kao Tibetanac, a koji obuhvataju desetine tomova, nastavila da izlaže dalje detalje o toj hijerarhiji, uporedo sa izlaganjem misterija viših nematerijalnih planova univerzuma. Bejli je nastavila tamo gde je Blavatska stala, razrađujući teoriju o Šambali, kao nebeskom carstvu koncentracije vrhunskih božanskih energija, ispoljenih kroz prosvetljena bića.
 
Mnoštvo modernih okultnih redova, počevši od “Zlatne Zore” i O.T.O.-a pa nadalje, je u svoju ličnu mitologiju ugradilo tvrdnju da su pod direktnim vođstvom skrivenih majstora, i na tome su okultni redovi i njihove vođe gradili dobar deo svog spiritualnog autoriteta. Krouli je zapisao, na početku svoje “Unutrašnje Staze”, da mu je jedan od glavnih motiva-pokretača za spiritualni rast na Stazi bio trenutak kada je saznao za postojanje hijerarhije skrivenih majstora - tada se zarekao da će dati sve od sebe da postane jedan od njih. U “Knjizi Zakona”, koju je Krouli primio 1904. godine, direktnim pisanjem po spoljašnjem diktatu od vantelesne inteligencije Aiwass, daju se više nego jasni nagoveštaji o postojanju takve hijerarhije.
 
Dion Fortune, takođe, je u svojoj “Kosmičkoj Doktrini”, isto tako medijumski primljenoj, ovog puta od bića koje se predstavilo kao nekad vrlo poznati filozof na Zemlji, dala svoj mali doprinos ovoj temi.
 
U Yoganandinoj “Autobiografiji jednog Yogija”, nedavno objavljenoj i kod nas, prvi put se detaljno izlaže legenda o Babađiju, večnom Avataru koji već hiljadama godina “živi” inkarniran u materijalnom ljudskom telu u himalajskim vrletima (kao bog Šiva - kralj yogija, koji večno obitava na ledenim prostranstvima krova sveta - Himalajima), i odatle svojim božanskim moćima usmerava spiritualni rast ljudske rase. Pod imenom Babađi se u mitologiji, kao i u stvarnosti indijske yoge, pojavljuje ceo splet i snop priča i legendi, čvrsto utkanih u vezi stvarnosti, da čak i u čudesnom svetu Indije Babađi predstavlja nestvarnu i neobičnu figuru, o kojoj postoji vrlo malo činjenica. Dileme o njegovom stvarnom postojanju i životu u fizičkom svetu podsećaju na zapadne dileme o stvarnom i legendarnom u Isusovom životu.
 
Jedna od značajnih novijih dopuna mozaika od koga se sastoji istina o skrivenoj kosmičkoj hijerarhiji, pojavila se nedavno kroz “kanalisane”, odnosno medijumski primljene poruke koje su kroz svoje “pročišćene ekrane” dobile En Valentajn i Virdžinija Esen, odnosno kroz poruku nazvanu “Kosmičko Otkrovenje”, koja po mom dubokom ubeđenju, a to pokazuje i interesovanje publike, daleko odskače po značaju od nekoliko drugih knjiga primljenih preko En i Virdžinije, kao i većine ostalih poruka koje se primaju sa viših planova poslednjih godina. U “Kosmičkom Otkrovenju” je ukratko iznesena unutrašnja struktura Omniverzuma, kako se ovde naziva sve što postoji - nematerijalni svetovi i 12 dosadašnjih svemira - sa svim važnijim božanskim silama koje u njemu deluju. Možda po prvi put se pominju Zlatni i Srebrni Zrak, kao izvor i osnova svega stvorenog, Sananda - Gospodar Zlatnog Zraka i samim tim i Omniverzuma (ananda, inače, na sanskritu znači blaženstvo), zatim ostali Gospodari Svetla i Majstori Zraka, i na kraju, ono što je vrlo značajno za našu temu - Vrhovno Veće Stvaranja. To Veće, ili kako je neko u šali rekao - kosmički “Centralni Komitet”, čine 8 spiritualno veoma visoko razvijenih bića, i zadatak im je da pomažu Srebrnom Zraku u procesu stvaranja, nadgledaju ga, kao i da obavljaju posebne dužnosti, određene posebnom svrhom. Svi pomenuti entiteti, po načinu na koji su prikazani u “Kosmičkom Otkrovenju”, nastanjuju najviše nivoe nematerijalnog Omniverzuma, što je za našu dalju priču veoma bitno. U ovoj poruci se ne spominju nikakvi majstori  inkarnirani u fizičkim telima na Zemlji, koji odatle usmeravaju njen tok razvoja, što možda i ne ulazi u vrlo širok i opšti obim pitanja kojima se bavi ova knjiga.
 
Dolazimo do centralne tačke našeg izlaganja: hijerarhije po Meher Babi, izložene u njegovom fascinantnom i sveobuhvatnom delu “Bog govori”. Knjiga je nastala i na zapadu, objavljena sredinom XX veka, i to je prvi put u istoriji, koliko je poznato, da se ova vrsta spiritualnih informacija objavi na tako celovit, jasan, detaljan i otvoren način. Navešću što je moguće celovitije jezgrovito poglavlje o hijerarhiji, sa najnužnijim objašnjenjima, mada se istrgnutost iz konteksta celovitosti dela “Bog govori” mora osetiti.
 
“U svakom ciklusu vremena, koji traje od 700 do 1400 godina, postoji 11 era koje traju od 65 do 125 godina. Trajanje ere, kao i trajanje ciklusa, zavisi od materijalnih, duhovnih i sveopštih okolnosti.” (Ovi ciklusi se mogu porediti sa eonima ili Dobima - Novo Doba Vodolije, na primer - kako su najšire poznati.)
 
Vrlo važna digresija. Meher Baba zadržava i dopunjuje klasifikaciju viših, nevidljivih i nematerijalnih nivoa, ravni postojanja ili planova univerzuma na 7 nivoa (naš materijalni nivo nije uključen): prva četiri su energetska, suptilna, peti i šesti su mentalni, nivoi uma, dok je sedmi nivo Apsoluta, božanski. Stepeni prosvetljenja na sedmom nivou su sledeći (izbeći ću Sufi i Hindu terminologiju, kojom se najviše služi Meher Baba, radi lakše razumljivosti): stapanjem sa Apsolutom čovek postaje uronjen u božansko i gubi ograničeni ego, u tom svetom transu nestaje svest o bilo čemu drugom, sebi, svetu ili svetovima itd. Isključivo kao bog doživljava tri osnovna božja atributa - Beskonačnu Moć, Beskonačno Znanje i Beskonačno Blaženstvo. Nakon četiri dana prosvetljeni zauvek napušta fizičko telo i karmički krug, stapajući se sa sveopštim postojanjem. U tom slučaju se ne zadržava beskonačna individualnost. Ako nakon četiri dana ne dođe do napuštanja  fizičkog tela, apsolutna svest se vraća u njega i stiče se svest o spoljnom svetu preko fizičkih čula. Tada kao čovek i kao bog istovremeno doživljava Beskonačnu Moć, Znanje i Blaženstvo, ali ih ne upotrebljava. Treće stanje postižu najmalobrojniji, savršeni učitelji: oni žive kao čovek i bog istovremeno, doživljavaju Beskonačnu Moć, Znanje i Blaženstvo, i jedino oni ih upotrebljavaju, za dobrobit celokupne Kreacije, svih svetova i čovečanstva. Vrlo važno je napomenuti da čovek može spiritualno da napreduje samo inkarniran u fizičkom telu, koje u sebi sadrži svih sedam nivoa, i sve svetove, kao Mikrokosmos. Ovo su najnužnije napomene da bi se shvatilo ovo što sledi, iako istrgnuto iz konteksta.
 
U svakoj eri delujuća hijerarhija se sastoji od 7000 duhovnih bića (bilo naprednih ili savršenih). Napredna bića se nalaze ili na nekom od prvih šest nivoa, ili između njih, a Savršeni su ili Sadgurui - savršeni učitelji ili prosvetljeni sedmog nivoa. (Svi oni su isključivo inkarnirani u fizička tela na Zemlji, jer, po Meher Babi, jedino se ljudska bića na Zemlji, u okviru svih svetova i celog univerzuma, nalaze na stazi povratka bogu - involuciji.) U svakoj od prvih deset era postoji 5 savršenih učitelja, od kojih je jedan glavni.
 
U jedanaestoj, poslednjoj eri jednog ciklusa, vrhovni od 5 savršenih učitelja prestaje da deluje kao takav onoga trenutka kada avatar (odnosno spasitelj) lično preuzme svoju božansku službu. Prema tome, u svakoj eri uvek postoji pet savršenih učitelja.
 
Meher Baba na sledeći način svrstava 7000 članova delujuće hijerarhije određene ere, na sedam spiritualnih nivoa i između njih: na prvom nivou, kao i između nivoa, na prelazu iz jednog u drugi ima ih 5600; na drugom nivou 666; na trećem nivou 558; na četvrtom nivou 56; na petom nivou 56; na šestom nivou 56; na sedmom nivou (prosvetljena bića u telu) 3; savršeni učitelji (sadgurui) - 5. To čini ukupan broj od 7000 članova delujuće hijerarhije. Avatar u jedanaestoj eri svakog ciklusa svodi broj na 7001.
 
Uvek, u svim vremenima i u svim erama, postoji 56 bogoostvarenih duša, odnosno Shiv-Atmi u ljudskom obliku, na Zemlji. Od tih pedeset i šest, samo osam su poznati javnosti (gornjih 3 + 5 sadgurua) i deluju kao aktivni članovi delujuće spiritualne hijerarhije od 7000 članova, koji obavljaju njima dodeljene spiritualne dužnosti na različitim nivoima svesti, u skladu sa njihovim spiritualnim napretkom, odnosno savršenstvom.
 
Ostalih četrdeset i osam bogoostvarenih se ne nalaze među 7000 članova delujuće spiritualne hijerarhije. Oni ostaju po strani i ljudi ne znaju za njihovu božansku prirodu, mada svih četrdeset osam imaju isto iskustvo (boga) i doživljavaju isto božansko stanje “Ja sam bog”, kao i onih osam pomenutih. Ovih četrdeset osam se nalaze na takozvanoj listi čekanja i spremni su da pomognu u bilo kojoj spiritualnoj situaciji koja može da nastane kada jedan ili više delujućih članova odbace telo.
 
Od osam bogoostvarenih duša koje su na vrhu delujuće spiritualne hijerarhije od 7000 članova, petoro su savršeni učitelji, koji, pored toga što su kao takvi javno priznati, imaju dužnost spiritualnog služenja za dobrobit čitavog čovečanstva. Ostala tri su prosvetljena bića, koji, uprkos tome što dostižu božanstvo i ostaju u fizičkom telu, nemaju spiritualnu dužnost u odnosu na čovečanstvo. Oni su, ipak, izvor spiritualne dobiti za sve one koji dođu sa njima u kontakt.
 
Ova tri prosvetljena bića, koja doživljavaju stanje jedinstva sa bogom, su “uspavani”, odnosno “neaktivni” učesnici u vođenju božanske igre Kreacije.
 
Dakle, tako izgleda spiritualna hijerarhija po Meher Babi, koju je on prvi, kao avatar, izložio na ovako otvoren, jasan i sažet način. Pošto je u celoj hijerarhiji ključna uloga 5 savršenih učitelja i avatara, zadržaću se malo na razjašnjenju njihovog odnosa spram čovečanstva i celokupne Kreacije, kako se ovde nazivaju svi vidljivi i nevidljivi svetovi koji postoje.
 
Da bismo uopšte shvatili smisao postojanja Kreacije boga i čoveka u njoj, beskrajno je važno razumeti da kroz proces evolucije (u sedam faza: od kamena, preko metala, biljaka, crva, riba, ptica i životinja), zatim reinkarnacije čoveka i konačno involucije, odnosno povratka čoveka bogu, samospoznaje... kroz celu tu beskrajnu igru stvaranja, preobražaja i razaranja bog spoznaje samog sebe kroz svest čoveka. Da bi Apsolutni i večni bog, koji je nesvestan svog sopstvenog postojanja, spoznao sebe, dolazi do stvaranja celokupne Kreacije, sa svom mogućom raznolikošću bića i svega materijalnog i nematerijalnog. To je jedini smisao svih svetova i čoveka u njima.
 
Sadguru ili savršeni učitelj je čovek-bog (čovek koji postaje bog) i on je morao da prođe kroz proces evolucije i involucije, dok je avatar bog-čovek, odnosno bog koji direktno postaje čovek, bez prolaženja kroz proces evolucije i involucije.
 
Pet savršenih učitelja ostvaruju dolazak avatara (Bude, Hrista, Muhameda) na Zemlju i, prema tome, dolazak prvog avatara na Zemlju nije bio moguć bez pet sadgurua koji omogućuju taj dolazak.
 
Dakle, prema Meher Babi, 5 savršenih učitelja, koji potpuno prosvetljeni u fizičkom telu doživljavaju božju Beskrajnu Moć, Beskrajno Znanje i Beskrajno Blaženstvo (Sat-Chit-Ananda) i upotrebljavaju ih, su sam vrh spiritualne hijerarhije ne samo naše planete, već i celokupne Kreacije. On ima moć upravljanja celokupnom božanskom energijom, koja je osnovni oblik ispoljavanja na prva 4 suptilna nivoa i celokupnim božanskim umom, odnosno mislima, željama i emocijama, obliku ispoljavanja na mentalnim nivoima. Oni svojom božanskom Beskrajnom Moći upravljaju svim nematerijalnim kraljevstvima i bićima, kao i svim zvezdama i planetama svih svemira, jednom rečju, božanskom igrom (lilom) i iluzijom (mayom).
 
Sadguru je izvan iluzije i upravlja njome, utemeljen je u beskonačnosti, ali je i gospodar Kreacije. On vlada tim dvema krajnostima kroz delovanje na svim nivoima i ravnima istovremeno. On igra ulogu i živi ulogu tako savršeno na svim ravnima da običnim ljudskim bićima izgleda kao jedan od ljudi grubog sveta, bićima sa suptilnih nematerijalnih nivoa, kao i mentalnih nivoa izgleda kao jedan od njih. Iako savršeni učitelj ostaje u okviru zakona Kreacije, taj zakon ga ne dotiče. On može da “glumi” bolest ili bilo koju povredu, ali ga one uopše ne dotiču. Sai Babu od Širdija, savršenog učitelja koji je početkom XX veka direktno učestvovao u dovođenju Meher Babe kao avatara na Zemlju i bio njegov učitelj, videli su jednom prilikom potpuno raskomadanog, sa udovima razbacanim po prostoriji svetilišta. Za tri dana se vratio zdrav i čitav među ljude. Takođe su ga gledali kako za vreme Prvog svetskog rata maše rukama po vazduhu, kao da izdaje naređenja nevidljivim slugama i povlači nevidljive konce - neki tvrde da je tada savršeni učitelj Sai Baba od Širdija, povučeni i malo poznati svetac, rešavao događaje i sudbinu tog rata. Avatar, s druge strane, postaje čovek i on je podložan svim ljudskim bolestima i povredama, iako iza sebe ima zaleđinu svoje Beskonačne Moći, Znanja i Blaženstva. (Meher Baba je preživeo dve teške saobraćajne nesreće u Americi, verovatno da bi pokazao na vladtitom primeru ovaj princip.)
 
Pitate se možda zašto je planeta Zemlja toliko važna da bi na njoj delovali gospodari celokupnog univerzuma u ljudskom telu? “Kosmičko Otkrovenje”, odnosno objave iz istog ciklusa, tvrde da je naša planeta jedinstvena po raznovrsnosti života na njoj, da su jedino na Zemlji ispoljeni svih 7 nivoa postojanja, odnosno da je Zemlja kruna i vrhunac stvaranja u 12-tom svemiru, koji je i inače sažetak i rezime svih svemira.
 
Meher Baba tvrdi nešto slično: da od tri planete u našem svemiru, koje su nastanjene ljudskim bićima, naš svet (Zemlja) je planeta na kojoj je čovek najduhovniji, jer se čovek tokom svojih reinkarnacija rađa na bilo kojoj od ove tri planete, ali da na kraju mora da se rodi i reinkarnira na Zemlji da bi ostvario svoju božansku sudbimu, a to je bogoostvarenje. Na našoj Zemlji čovek u sklopu svoje ličnosti poseduje u podjednakoj meri i razum i srce (50% razuma i 50% srca), dok čovek u druga dva sveta ima 100% razuma i nimalo srca, odnosno 75% razuma i 25% srca. (Verovatno zato će se čovečanstvo, prema onome što se kaže u “Prenosima Zvezdanog Semena”, i drugim objavama, otisnuti na međuzvezdana putovanja, da bi svojoj kosmičkoj braći pokazala kako se zaista voli bog.) Dalje Meher Baba kaže: “U gruboj sferi, Zemlja je poslednja i najbliža  stepenica do staze, dok su druga dva sveta najbliža Zemlji po modelu nastanjivanja. Sve u svemu, postoji 18000 planeta na kojima ima života, ali su ova dva sveta i Zemlja međusobno slični po modelu ljudskog života.”
 
Ovde sam izložio, po mom mišljenju, najvažnija učenja i sisteme koji govore o postojanju skrivene spiritualne hijerarhije na Zemlji, sa krunom u izlaganju Meher Babe. Moj je utisak da između tih, na prvi pogled protivrečnih teorija, postoji dubok odnos uzajamnog sklada, dopune i harmonije, i da će Novo Doba izgladiti nejasnoće i nepodudaranja u detaljima, koja postoje među njima.
 
Sve ovo možete shvatiti i kao različite tačke gledišta (nova teorija nastala iz duboke meditacije Čarlsa Bernera i ljudi oko njega - Lila paradigma - govori upravo o tome) na jedan problem, različite načine da se prodre u tu misteriju koja eonima okupira ljudsku pažnju, tako da svako od nas može imati svoj odgovor na ovo pitanje i zagonetku: ko zaista vodi planetu Zemlju?

__________________________________
“Svetom vladaju najveći kriminalci. Države su torovi u koje oni uteruju stoku.”

Albert Pike (1809-1891)
avatar
Akazia
Poznat član
Poznat član

Male Taurus Dragon
Posts : 33
Birthday : 1952-05-01
Join date : 2017-01-05
Age : 66
Location : Lodge
Job/hobbies : Ezoterist
Trenutno stanje : .˙. .˙. .˙.

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Veliko Belo Bratstvo

Komentar by Lutidantoslav on Sat Sep 22, 2018 7:27 pm

Znači po tebi Biblija je satanistička, ali ju je kako piše u uvodnom postu stvorilo Veliko Bratstvo? Znači li onda to da je i Bratstvo satanističko?
 
Uskačeš sam sebi u usta.
avatar
Lutidantoslav
Neupućen član
Neupućen član

Male Posts : 5
Join date : 2018-09-22

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Veliko Belo Bratstvo

Komentar by Akazia on Sat Sep 22, 2018 7:30 pm

Ne po meni, već generalno svi oni segmenti i delovi Biblije koji govore o krvi su satanistički. Svaka ona religija koja propagira krv i spasenje preko bilo čije krvi je satanizam. I tu nema diskusije. Bratstvo je polarizovano - dobro:zlo=50:50. (I ne radi se ni o kakvoj sekti, kako si pokušala da mi inputiraš, jer se nije odvojilo od bebe zvane hrišćanstvo, već je mnogostruko starije.)
 
Eto zašto ne uskačem sam sebi u usta.

__________________________________
“Svetom vladaju najveći kriminalci. Države su torovi u koje oni uteruju stoku.”

Albert Pike (1809-1891)
avatar
Akazia
Poznat član
Poznat član

Male Taurus Dragon
Posts : 33
Birthday : 1952-05-01
Join date : 2017-01-05
Age : 66
Location : Lodge
Job/hobbies : Ezoterist
Trenutno stanje : .˙. .˙. .˙.

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Veliko Belo Bratstvo

Komentar by Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu